Zemljevid Fotografi

Avtorske pravice

Kaj so avtorske pravice?

Ko nekdo ustvari izvirno delo, ki obstaja v fizični obliki ali je na fizičnem mediju, samodejno postane lastnik avtorskih pravic za to delo. Lastnik ima izključno pravico za uporabo dela na posebej določene načine. Kot take, so avtorske pravice ena od vrst intelektualne lastnine.

 

Katere vrste del so zaščitene z avtorskimi pravicami?

  • vizualna dela, na primer slike, plakati in oglasi;

  • avdiovizualna dela, na primer televizijske oddaje, filme in spletne videoposnetke;

  • zvočni posnetki in skladbe

  • pisna dela, na primer predavanja, članki, knjige in skladbe;

  • videoigre in računalniška programska oprema;

  • dramska dela, na primer dramska dela in muzikali.

Zamisli, dejstev in postopkov ni mogoče zaščititi z avtorskimi pravicami. Z avtorskimi pravicami je mogoče zaščititi delo, če je ustvarjalno in zapisano na oprijemljivem mediju. Imen in naslovov samih po sebi ni mogoče zaščititi z avtorskimi pravicami.

 

Kakšna je razlika med zasebnostjo in avtorskimi pravicami?

Dejstvo, da se pojavite na videoposnetku, sliki ali zvočnem posnetku, še ne pomeni, da ste lastnik avtorskih pravic zanj. Če je na primer prijateljica posnela pogovor med vama, ima ona avtorske pravice za videoposnetek, ki ga je naredila. Besede, ki jih izgovorita, niso avtorsko zaščitene ločeno od samega videoposnetka, razen če so bile vnaprej določene.

Če je vaš prijatelj ali kdo drug naložil videoposnetek, sliko ali posnetek vas brez vašega dovoljenja in menite, da krši vašo zasebnost ali vas postavlja v nevarnost, lahko oddate pritožbo glede zasebnosti.

 

Ali lahko Pi Vibe ve, kdo je lastnik avtorskih pravic?

Ne. Pi Vibe d.o.o. ne more biti posrednik v sporih glede lastništva pravic. V takšnih primerih ravnamo v skladu s splošnimi pogoji poslovanja, s katerimi morate biti seznanjeni za varno uporabo storitev spletne strani pivibe.com. Ko prejmemo popolno pritožbo in obvestilo o odstranitvi, odstranimo vsebino, kot to zahteva zakon. Ko prejmemo veljaven ugovor na pritožbo, ga posredujemo osebi, ki je zahtevala odstranitev. V primeru, da pridobitev ugovora ni mogoča, so za nadaljevanje postopka obveščeni pristojni organi pregona. Nato je stvar zadevnih strank, da zadevo rešita na sodišču.

 

Uporabniki, ki ne spoštujejo splošnih pravil poslovanja in ne ravnajo v skladu z moralnim ter etičnim kodeksom bo trajno onemogočen dostop in uporaba storitev.